Rakúska gastronomia

oblibene historie mapa
telefon 02 2063 3182
Po-Pia: 8.00 - 17.00
  • leto
  • Tipy
  •  
Kam chcete ísť?
Zadajte oblasť ...
Kedy a na ako dlho? 31.10. - 26.12.2020 / 1 týždeň
Koľko osôb?2 dosp.
hľadať
lupa
 

Rakúska gastronómia


Rakúska gastronómia je vynikajúca.

Jedlá sú poctivé a výdatné a zdvihnúť sa po nich zo stoličky nie je zrovna ľahké. Je tu poznať veľa vplyvov rôznych kultúr. Rakúska kuchyňa je ovplyvnená talianskou, poľskou, maďarskou, českou ale i slovinskou gastronómiou. Základom všetkých pokrmov sú kvalitné a čerstvé suroviny.




Zrejme najznámejším rakúskym pokrmom je tenký viedenský rezeň z teľacieho mäsa.

Medzi ďalšie speciality, ktoré budete tiež určite poznať, patria slaninové knedle Tiroler Knödl s údeným mäsom, kysanou kapustou a zemiakmi alebo hovädzia špička varená v zeleninovom vývare so zemiakom a zeleninou Tafelspitz.




Hlavnou špecialitou Tyrolska sú syrové špecle Käsespätzle a restované zemiaky na panvici s kúskami hovädzieho alebo bravčového mäsa Gröstl. V Korutánsku by ste mali určite ochutnať plnené taštičky Kärntner Käsnudel. Plnené bývajú zmesou mletého mäsa, alebo se tiež pripravujú na sladko s jablkami či tvarohom.




Významnú úlohu v rakúskej kuchyni zohrávajú polievky.

Vždy tu narazíte na výborný vývar, ktorý sa podáva s celestínskými rezancami alebo rôznymi druhmi knedličiek. Veľmi obľúbená je i gulášová polievka Gulassuppe.




Medzi sladkými špecialitmi hraje prím predovšetkým štrúdľa, ktorá se často podáva s vanilkovou omáčkou.

Menej známou, ale o to lákavějšou pochúťkou je cisársky trhanec Kaiserschmarrn. Je to ľahká karamelizovaná palacinka zo sladkého cesta s hrozienkami, ktorá se podáva posypaná cukrom a s najrôznejšími ovocnými omáčkami (jablková, slivková, brusnicová či marhuľová). Ďalej stojí za zmienku i veľká kysnutá knedľa Germknödel plnená slivkovým lekvárom, zaliata maslom alebo vanilkovou omáčkou a posypaná makom.